Sałatka turecka KISIR - czyt. Kysyr ale nie ma nic wspólnego z Syrem :)

Cześć,

Jestem trochę podziębiony a muszę się szybko postawić na nogi... pomyślałem, że będę potrzebował dawkę "bombę" witaminową! No to szybko na kilka z portali o Turcji i jest.

KISIR - mniam sałatka, jedzona na zimno jako przystawka do mięsa albo samodzielne danie.



Składniki:

  • Drobnoziarnista kasza bulgur ( u mnie 1 szklanka przed ugotowaniem)
  • Średni Ogórek świeży (1 szt)
  • Pomidor średni (1 szt)
  • Cebula dumka mała (1 szt) 
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Cały pęczek koperku 
  • Cały pęczek pietruszki
  • Przecier pomidorowo-paprykowy (2 łyżki stołowe)
  • Przecier pomidorowy (2 łyżki stołowe)
  • Melasa z granatu* (2 łyżki stołowe)
  • Kumin mielony - NIE kminek (1/2 łyżki stołowej)
  • Papryka mielona słodka (1/2 łyżki stołowej)
  • Pieprz czarny (1/2 łyżki stołowej)
  • Mięta mielona ( 1/2 łyżki stołowej)
  • Sok z połowy cytryny
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki stołowe)
Uff... to już chyba wszystko. Proszę pamiętać, że nie specjalizuję się w kuchni tureckiej. Szukałem w internecie i wybrałem ten przepis. Wiem, że są różne przepisy. Każdy może wybrać swój.

Jak już mamy to wszystko to pozostaje nam już tylko;
  1. Ugotować kaszę zgodnie z przepisem na pudełku,
  2. Ostudzić kaszę,
  3. Ogórek, pomidor, cebulę w drobną kostkę,
  4. Czosnek przez praskę,
  5. Podać wszystkie suche przyprawy i wymieszać,
  6. Dodać sok z cytryny,
  7. Zasypać kaszą i wymieszać, 
  8. Dodać melasę*, oliwę i przeciery,
  9. Wymieszać,
  10. Posiekać drobno zielone (pietruszka i koperek),
  11. Jeszcze raz wymieszać,
  12. Odstawić w chłodne miejsce.
Gotowe, smacznego! 
Jeść na zimno bardzo dobry i niespotykany smak.



*Melasę - można kupić albo zrobić samemu (taniej zrobić samemu). 
Ja, zrobiłem sam (7 zł za 200 ml) a koszt butelki ok 300 ml zaczyna się średnio od 25 zł.

- 1 litr soku z granatu
- 4 łyżki cukru
- Sok z 1 limonki

Wszystko wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok 70 min. Ma się zredukować pięciokrotnie. Później wszystko przelać do słoiczka i ostudzone przechowywać w lodówce. Termin przydatności około 9 miesięcy ale to jest tak dobre, że nie wytrzyma tyle.

Na chwilę obecną to wszystko. Idę zrobić pastę z makreli wg przepisu p. Magdy Gessler. :)

Pozdrawiam,
M.



Komentarze