Cześć,
Jestem trochę podziębiony a muszę się szybko postawić na nogi... pomyślałem, że będę potrzebował dawkę "bombę" witaminową! No to szybko na kilka z portali o Turcji i jest.
KISIR - mniam sałatka, jedzona na zimno jako przystawka do mięsa albo samodzielne danie.
Składniki:
- Drobnoziarnista kasza bulgur ( u mnie 1 szklanka przed ugotowaniem)
- Średni Ogórek świeży (1 szt)
- Pomidor średni (1 szt)
- Cebula dumka mała (1 szt)
- Czosnek (2 ząbki)
- Cały pęczek koperku
- Cały pęczek pietruszki
- Przecier pomidorowo-paprykowy (2 łyżki stołowe)
- Przecier pomidorowy (2 łyżki stołowe)
- Melasa z granatu* (2 łyżki stołowe)
- Kumin mielony - NIE kminek (1/2 łyżki stołowej)
- Papryka mielona słodka (1/2 łyżki stołowej)
- Pieprz czarny (1/2 łyżki stołowej)
- Mięta mielona ( 1/2 łyżki stołowej)
- Sok z połowy cytryny
- Oliwa z oliwek (2 łyżki stołowe)
Uff... to już chyba wszystko. Proszę pamiętać, że nie specjalizuję się w kuchni tureckiej. Szukałem w internecie i wybrałem ten przepis. Wiem, że są różne przepisy. Każdy może wybrać swój.
Jak już mamy to wszystko to pozostaje nam już tylko;
- Ugotować kaszę zgodnie z przepisem na pudełku,
- Ostudzić kaszę,
- Ogórek, pomidor, cebulę w drobną kostkę,
- Czosnek przez praskę,
- Podać wszystkie suche przyprawy i wymieszać,
- Dodać sok z cytryny,
- Zasypać kaszą i wymieszać,
- Dodać melasę*, oliwę i przeciery,
- Wymieszać,
- Posiekać drobno zielone (pietruszka i koperek),
- Jeszcze raz wymieszać,
- Odstawić w chłodne miejsce.
Gotowe, smacznego!
*Melasę - można kupić albo zrobić samemu (taniej zrobić samemu).
Ja, zrobiłem sam (7 zł za 200 ml) a koszt butelki ok 300 ml zaczyna się średnio od 25 zł.
- 1 litr soku z granatu
- 4 łyżki cukru
- Sok z 1 limonki
Wszystko wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok 70 min. Ma się zredukować pięciokrotnie. Później wszystko przelać do słoiczka i ostudzone przechowywać w lodówce. Termin przydatności około 9 miesięcy ale to jest tak dobre, że nie wytrzyma tyle.
Na chwilę obecną to wszystko. Idę zrobić pastę z makreli wg przepisu p. Magdy Gessler. :)
Pozdrawiam,
M.
Komentarze
Prześlij komentarz